Forum Rotterdam 001Forum Rotterdam

Forum Rotterdam is een nieuwbouwproject in ontwikkeling aan de Coolsingel in Rotterdam. Het ontwerp van de nieuwbouw en herontwikkeling is Reinier de Graaf van het architectenbureau O.M.A. van Rem Koolhaas. Het plan omvat de herontwikkeling van beeldbepalende monumentale ABN-AMRO gebouw aan de Coolsingel, het voormalige Jungerhans pand, winkels aan de Lijnbaan en de gedeeltelijke sloop en nieuwbouw van het voormalige ABN-bank torentje.

Bouw gestart, oplevering verwacht 2019

Na jaren van onzekerheid en conflicten is nu eindelijk in augustus 2017 de bouw van Forum Rotterdam gestart. De beoogde bouwer J.P. van Eesteren is na een langlopend conflict vervangen door twee nieuw geselecteerde bouwers Sprangers en Van Mierlo. Zij zijn met de voorbereidende werkzaamheden gestart. Als eerste wordt gestart met het strippen van het ABN-AMRO kantoortoren achter het monumentale pand aan de Coolsingel.

Grootste Primark van Europa

De Ierse modegigant Primark is met een winkeloppervlakte van 12.000 vierkante meter de grootste huurder en het wordt met dit filiaal de grootste Europese vestiging. Het zal de vestiging in Madrid naar de kroon steken. De flagshipstore loopt van het oude Jungerhans-pand aan het Binnenwegplein tot aan de Koopgoot. Het voormalige ABN-bank torentje uit 1976 in het midden wordt geheel gestript en omgetoverd tot een swingend wooncomplex met 103 woningen, met golvende balkons.

Multi verkoopt deel Forum

Ontwikkelaar Multi heeft het hele vastgoedprogramma van Forum Rotterdam verkocht en het merendeel verhuurd. Het totale plan beslaat bijna 60.000 m2 bvo met een investeringsvolume van 175 miljoen euro, maakte Multi op 25 november 2015 bekend. De winkels aan de Lijnbaan die nu in het plan betrokken worden, zijn van Syntrus Achmea Real Estate & Finance (namens drie fondsen) en ASR Property Fund. Na herontwikkeling zijn deze partijen ook eigenaar van de nieuw te ontwikkelen 6.000 m2 winkelruimte. Namens een van haar opdrachtgevers heeft Syntrus Achmea Real Estate & Finance de woontoren met 103 appartementen gekocht. Het monumentale bankgebouw blijft het gezicht aan de Coolsingel, maar wordt volledig gerenoveerd. Het blijft eigendom van Multi en is nagenoeg geheel verhuurd aan boekhandel Donner (3.900 m2) en ABN Amro bank (900 m2 bankkantoor en 4.700 m2 kantoorruimte).

Forum II, alternatief plan Forum Rotterdam

Het spectaculaire plan met een transparante 66 meter hoge en 65 meter brede kubus ook wel in de volksmond Koopkubus of 2e koopgoot genoemd is eind 2014 ingrijpend gewijzigd. Op 19 augustus 2015 is het definitieve plan voor Forum II gepresenteerd aan de welstand commissie van Rotterdam. In november 2014 maakte ontwikkelaar Multi Vastgoed al bekend dat het plan voor Forum Rotterdam wordt aangepast. Het concept van de kubus wordt verlaten. Tegelijk maakt Multi bekend dat modeconcern Primark zich in Forum Rotterdam zal vestigen. De contouren van het alternatieve plan van Forum Rotterdam die in april 2015 bekend werden zijn verder uitgewerkt in het definitieve plan. Forum Rotterdam blijft een uitgebreid programma houden met 60.000 m2 voor winkels, woningen, kantoren en horeca. Het aantal woningen is uitgebreid van 56 naar 103 woningen en de kantoorruimte en winkelruimte nemen af. De kantoortoren van ABN-AMRO uit 1976 wordt niet gesloopt maar getransformeerd naar 103 huurwoningen. Forum Rotterdam 003

Winkels Lijnbaan

De nieuwbouw van Forum komt direct aan de Lijnbaan en op de huidige Van Oldenbarneveltplaats – expiditiehof dat achter het monumentale bankgebouw. Primark zal het grootste deel van de winkelruimte in beslag nemen. Deze winkel zal aan twee zijden voorzien worden van een entree. Aan het Binnenwegplein via het voormalig Jungerhanspand, waarvan de gevel wordt gerestaureerd, en aan de Koopgoot zijde. Het hoekpand en het bruggebouw aan de Lijnbaan zullen deels worden gesloopt. Beide behoren niet tot deel van de Lijnbaan dat de status van rijksmonument heeft. De winkels aan de Lijnbaan krijgen een spectaculaire, glazen pui en worden veel dieper door de nieuwbouw op de Van Oldenbarnevelthof. Aan de kant van de Koopgoot komen twee enorme liften waarin vrachtwagens naar een ondergrondse bevoorradingsstraat worden gebracht. De entree van de ondergrondse winkel (G-star) wordt aangepast naar een bredere doorgang voor de Lijnbaan en een smallere, volledig transparante toegang naar de winkel.

ABN-Amro kantoor

Het monumentale ABN Amro pand aan de Coolsingel is onderdeel van het Forum Rotterdam. Dit rijksmonument uit 1949 wordt verbouwd door Wessel de Jonge Architecten. Zo’n 5.000 m2 kantoorruimte wordt herontwikkeld in het bankkantoor. Hiernaast komen de entrees voor kantoren en woningen uit de nieuwbouw in het monumentale pand.

Boekhandel Donner blijft in Forum

In het monumentale pand op de Coolsingel is sinds mei 2014 tijdelijk Donner boekhandel gevestigd. Op 5 november 2015 is bekend geworden dat Donner definitieve plek in het rijksmonument blijft. Forum Boekhandel DonnerDe boekwinkel wordt 3.700 m2 en wordt daarmee weer de grootste boekwinkel van Nederland. Aan het Binnenwegplein krijgt ze een eigen entree en een vloeroppervlak van 800 m2 op de begane grond.  Aan de Coolsingel bij de huidige hoofdingang krijgt de winkel een gedeelde entree. Vervolgens komt er een kleine tussenvloer op de 1e verdieping van ongeveer 200 m2; en op de 2e verdieping zal over de gehele lengte en de zijvleugels van het monument 2.000 m2 beschikbaar komen. Aansluitend aan de achterzijde van het pand komt een spectaculaire glazen overkapping, waardoor een atrium ontstaat van nog eens 700m2. Blikvanger vanuit dit atrium zal het magnifieke raam van Copier zijn, een kunstwerk dat dan eindelijk voor het publiek wordt ontsloten.

Gebouw winkel Jungerhans

De winkel van Jungerhans op de hoek van de Coolsingel en het Binnenwegplein uit 1952, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger, zal in het nieuwe plan niet worden gesloopt maar worden gerestaureerd gerestaureerd en deels herbouwd naar het oorspronkelijke beeld. Forum Rotterdam 002

Projectgegevens

Naam: Forum Rotterdam
Status: In uitvoering
Lokatie: Coolsingel, Binnenwegplein, Lijnbaan
Deelgemeente: Centrum Cool
Categorie: Winkels, woningen, kantoren
Architect: OMA, Wessel de Jonge Architecten
Opdrachtgever: Multi Vastgoed
Start bouw: 2017
Realisatie: 2019
Programma: 
winkels 35.000m2, kantoren 15.000m2 en 103 appartementen

Geef een reactie